Terceres jornades científiques
Vicent Caselles Costa

10 - 12 de juliol de 2020

Història de Vicent

Vicent Caselles va nàixer a Gata a l'agost del 1960. L'any 1982, va acabar la llicenciatura de Matemàtiques a la Universitat de València i, posteriorment, el 1985, el doctorat, sota la direcció del professor Antonio Marquina. Vicent Caselles va obtenir el Premi Extraordinari Fi de Carrera i també la màxima qualificació en el doctorat. En acabar aquesta formació va continuar estudiant en diferents universitats europees d'Alemanya  i  França. L'any 1994 aconsegueix la plaça de Professor Titular en la Universitat de les Illes Balears. Des de l'any 1999 va treballar a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on va aconseguir la Càtedra l'any 2002. Vicent Caselles ens va deixar l'estiu del 2013 als 53 anys.

Gata té fama de ser un poble amb molts matemàtics i matemàtiques, però Vicent és el seu matemàtic més il·lustre.

Diuen que ningú és profeta a la seua terra, però volem que Vicent sí que ho siga a Gata, i és per això que hem encetat una sèrie d'accions perquè ningú no l'oblide i perquè aquelles persones que no el coneixien, especialment els més joves, el puguen conéixer:

  • En octubre de 2014 l'institut   de Gata va passar a anomenar-se Institut Vicent Caselles Costa. Aquesta proposta va sorgir del Consell Escolar Municipal i va ser aprovada per unanimitat en plenari.
  • La revista DaulalDeu li va dedicar el seu número 7 eixe mateix hivern del 2014.
  • El 31 de gener del 2015 va ser nomenat Fill Il·lustre de Gata, en un acte molt emotiu que va tindre lloc al Saló de Plenaris de l'Ajuntament de Gata i en el qual participà la seua família, els seus amics, professors i professores de Matemàtiques de distintes universitats i instituts i tots aquells veïns de Gata que ens van voler acompanyar.

Però ara volem anar un poc més enllà. I hem creat unes Jornades científico-matemàtiques  que el recordaran cada any.

Les Primeres Jornades Vicent Caselles Costa s'anomenen "El món matemàtic de Vicent" i tractaran sobre el tema a què ell va dedicar els seus últims estudis: Matemàtiques per a millorar el tractament de les imatges de forma digital.

El treball de recerca de Vicent Caselles, en un principi, es va dirigir envers l'Anàlisi Funcional, les Equacions en Derivades Parcials i les seues aplicacions a la Geometria Diferencial. On va destacar finalment, fou en el Processament d'Imatges i la Visió per Ordinador.

Tres llibres publicats, més de dos-cents articles d'investigació, la direcció de quinze tesis doctorals, fundador i director del Grup d'Imatge i Gràfics del Centre Tecnològic Barcelona Media que ha creat aplicacions per a la televisió i el cinema digitals, fan de Vicent Caselles el matemàtic espanyol més citat internacionalment i l'únic científic hispànic que ha estat conferenciant plenari en l'International Congress on Industrial and Applied Mathematics (ICIAM).

Ha rebut molts premis al llarg de la seua breu carrera; entre els quals destaca el darrer, el 2012, el que és considerat el major reconeixement europeu en recerca, un ERC Advanced Grant pel seu treball en la fonamentació matemàtica del procés d'imatges.